Newsletter BPO News
Zobacz pozostałe wpisy

Obiad z wyższym VAT-em

31-03-2015

Nowe podejście, zmieniające obowiązujące do tej pory stanowisko organów dotyczące preferencyjnego opodatkowania usług gastronomicznych wywołało spore zamieszanie w branży gastronomicznej. Jest ono skutkiem zmian dokonywanych przez Ministra Finansów do wcześniej wydawanych Interpretacji.


Za przykład niech posłuży firma prowadząca sieć punktów gastronomicznych, która zwróciła się z zapytaniem do Izby Skarbowej w Warszawie o rozliczenie sprzedawanych produktów (sałatki, zupy, przystawki, dania obiadowe, napoje zimne i gorące). Tak jak do tej pory firma chciała je opodatkować VAT-em w wysokości 8% oraz 23% w przypadku towarów wyraźnie pozbawionych możliwości niższego opodatkowania tj. kawy, herbaty, wody mineralne, napoje gazowane i alkoholowe. Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie podtrzymał zdanie firmy. Jednak po upływie pół roku Minister Finansów uznał, że danie podawane razem z napojem to całość i powinno być opodatkowane 23 % podatkiem.

Podobne stanowisko Ministra Finansów dotyczyło restauracji sprzedającej tortille, kanapki i ciastka. Restauracja uzyskała korzystną dla siebie interpretację, w której mogła sprzedawać dania z niższą stawką VAT, a napoje z wyższą. Jednak minister finansów zmienił wydaną interpretację, powołując się na jego zdaniem sztuczne rozdzielenie usługi, uznając tym samym, iż danie podane z napojem podlega opodatkowaniu stawką 23%.

Zmiana Interpretacji Indywidualnej wydanej przez Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z dnia 9 stycznia 2015 r., nr.PT8/033/98/608/PBD/14/
Zmiana Interpretacji Indywidualnej wydanej przez Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z dnia 19 grudnia 2014 r., nr. PT8/033/60/401/WCH/14/RD118732

Źródło: http://www.rp.pl/artykul/1187071.html?print=tak&p=0; Rzeczpospolita 19.03.2015r., str. C4.