Newsletter BPO News
Zobacz pozostałe wpisy

Posiłek spożywany w restauracji może być droższy niż zamówiony z dowozem

20-10-2015

Minister Finansów uznał, że dania dowożone do klienta można uznać za dostawę towaru a co za tym idzie możliwe jest zastosowanie obniżonej 5-procentowej stawki podatku VAT.

Minister Finansów wydał interpretację 18 września, 2015 która dotyczyła Wnioskodawcy prowadzącego punkty gastronomiczne. Oferuje w nich dania typu fast food. Klienci sami zamawiają dania z menu umieszczonym na ścianie lokalu. Klienci również sami odbierają gotowe dania. W lokalu jest miejsce gdzie klienci mogą zjeść zamówione posiłki. Jednak ważne jest, że w lokalach nie ma obsługi kelnerskiej. Przygotowane posiłki są już gotowe do spożycia. Dodatkowo punkty gastronomiczne poza zamawianiem i spożywaniem dań w lokalu dają możliwość zamówienia dania z dowozem. Wnioskodawca przygotowuje wszystkie dania oferowane w menu z produktów zamawianych u zewnętrznych dostawców.

Wnioskodawca zadał pytanie czy w przedstawionym stanie faktycznym ma prawo do stosować 5-proc. stawkę VAT zamiast 8-procent. W rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy o VAT. Wnioskodawca uznał, że przy sposobie organizacji jego działalności oferuje on sprzedaż towarów a nie sprzedaż usług. W takim przypadku ma prawo do stosowania 5-proc. stawki VAT. Dotyczy to zarówno dań oferowanych i wydawanych na miejscu jak i dowożonych do klienta.

W tym przypadku Dyrektor Izby zgodził się z Wnioskodawcą. W uzasadnieniu Organ Skarbowy uznał, że nie występuje tutaj usługa restauracyjna tylko kompleksowe dostarczenie towaru. Takie stanowisko Ministra Finansów może doprowadzić do sytuacji, gdy zamówimy posiłek z dowozem do domu czy mieszkania zapłacimy mniej, niż kiedy zamówimy ten sam posiłek w lokalu. W przypadku zamówienia posiłku z dowozem restauracja zastosuje 5 proc. stawkę podatku VAT. Jednak różnice mogą wystąpić, kiedy klienci będą moli spożywać gotowe dania w lokalu. Jeżeli lokal nie posiada obsługi kelnerskiej i klient sam zamawia oraz odbiera gotowe dania to wtedy jest możliwość zastosowania 5-proc. stawkę VAT. W przypadku zamówienia i spożycia tego samego dania w lokalu, który oferuje obsługę kelnerską może zostać naliczony 8 proc. VAT, więc ostatecznie cena dania będzie wyższa.


Źródło: Rzeczpospolita z dnia 13 października 2015 r. s. C4
Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi z 18 września 2015 o sygnaturze IPTPP3/4512-259/15-4/BM